|
Mentsd, ami menthető!
Ha nem nézed meg, mit vásárolsz, vagy nem megfelelően tárolod az élelmiszereket, értékes vitaminok mennek veszendőbe. Útmutatásunk segítségével megmentheted a hasznos tápanyagokat.
ALMA: Válassz kemény, egészséges gyümölcsöt. Kerüld a sérült, barnásan elszíneződött szemeket. A hűtőben egy hónapig is eláll az alma, ha a szemek nem érintkeznek egymással.
BANÁN: Keresd az egészségesen dundi gyümölcsöket, a zöldtől a sötét sárgáig. Minél érettebb a banán, annál barnább, pöttyösebb. Ha éretlen, tárold szobahőmérsékleten, ha érett, nyitott zacskóban hűtőben.
ÁFONYA: A kemény, kékesszürke, hamvas gyümölcs a legjobb. Kerüld a túl puha vagy éretlen szemeket. Hűtőgépben (mosatlanul) legfeljebb egy hétig áll el.
KÖRTE: Az érett körte kemény, a kocsányánál ruganyos tapintású. Az apróbb pöttyök nem számítanak hibának. Az éretlen szemeket szobahőmérsékleten kosárban, az érettet a hűtőben nejlonzacskóban tárolhatod.
GRÉPFRÚT: A kemény, kerek, nehéz gyümölcs a legjobb. A színe nem lényeges, de a rózsaszínes grépfrút több vitamint tartalmaz. Kerüld a puha, fonnyadt szemeket. Szobahőmérsékleten vagy a hűtőszekrényben néhány hétig is tárolhatod a gyümölcsöket.
CITROM: Vásárolj kemény, sötétsárga héjú citromokat. Az apróbb egyenetlenségek még nem rontják a minőségét. Kerüld a durva, kiszáradt héjú, túl könnyű gyümölcsöt. Hűtőgépben, levegős csomagolásban akár hat hétig is eláll. Ha felvágtad, fedd be fóliával a szeleteket.
PARADICSOM: Legjobb a kemény, sima paradicsom. A puha, színtelen, ragyás zöldséget ne vedd meg. Az érett szemek letakarás nélkül hűtőben három napig frissek maradnak. A kemény, félérett paradicsomot szobahőmérsékleten, napfénytől védve tárold. A növekedés közben kirepedt paradicsomot minél hamarabb fel kell használni.
RÉPA: Legjobb, ha közepes méretű, élénk színű, kemény, nem túl rücskös. A túl nagy, gumiszerű répa már nem friss. Nejlonzacskóban két hétig is eláll.
PAPRIKA: A kemény, fényes bőrű példányokat válaszd. A fonnyadt, ütődött, esetleg rohadt zöldség még lecsónak sem való. Nejlonzacskóban, hűtőben egy hétig is friss marad.
BURGONYA: Kemény, sima, vékony bőrű fajtát válassz főtt krumplinak, salátának, a vastagabb héjú sütéshez kiváló. Sose vegyél sérült, csírázásnak indult, zöldre színeződött szemeket. Száraz, hűvös, sötét helyen egy hónapig is eltartható. Ne tedd hűtőbe.
következő cikk vissza a főoldalra
|
| |